Achtkarspelen gaat voor betere kwaliteit sportvelden

Geplaatst op: 24 Maart 2017 -
Sportveld

Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen willen sportverenigingen de keuze bieden om hun eigen velden te maaien. De verenigingen kunnen dan zelf bepalen op welk moment zij het gras maaien en zo rekening houden met bijvoorbeeld weersomstandigheden. Dat is beter voor de kwaliteit van de grasmat. De gemeenteraad bespreekt op 6 april het voorstel van b&w.


In Boelenslaan, Buitenpost, Harkema en Kootstertille hebben verenigingen het afgelopen jaar geëxperimenteerd met de nieuwe aanpak. Uit de pilot blijkt dat de kwaliteit van de sportvelden toeneemt. De clubs ervaren de flexibiliteit en vrijheid als zeer positief. Nadeel kan zijn dat er meer vrijwilligers nodig zijn. En het zelf maaien kan duurder uitpakken als clubs machines aanschaffen die meer kosten dan de vergoeding die de gemeente verstrekt.

In het voorstelmogen clubs er ook voor kiezen om het maaiwerk bij de gemeente te laten. De gemeente besteedt het werk dan uit aan de MOA. De MOA is flexibel en werkt met andere machines. De groenmedewerkers van de MOA krijgen een opleiding die specifiek gericht is op het onderhoud van sportvelden. B&w verwachten dat ook hier een kwaliteitsverbetering mogelijk is.

Wethouder Jouke Spoelstra heeft de plannen in februari besproken met de voetbal- en korfbalverenigingen in Achtkarspelen: ‘Sport is een zeer belangrijk onderdeel van onze mienskip en onze dorpen. In de basis zorgen de gemeente en de MOA dat onze sportvelden er goed bij liggen. Als clubs meer willen, dan komen wij ze tegemoet door ze de keuze te bieden het maaiwerk inclusief een financiële vergoeding over te nemen van de gemeente. Zo leveren wij maatwerk per vereniging en hopen wij dat de kwaliteitsslag van de velden ook een kwaliteitsslag op het sportieve vlak oplevert.’


These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • Live
  • MySpace
  • Twitter