Schildpaddenopvang betrekt tweede vestiging in Harkema

Geplaatst op: 6 Maart 2017 -
Tweede vestiging Schildpaddenopvang

Leegstaand voormalig supermarkt gebouw in Harkema krijgt na 3 jaar weer een bestemming.


De Stichting Schildpaddenopvang Nederland vangt inmiddels meer dan 600 schildpadden op en groeit uit haar jasje in de huidige vestiging aan de Warmoltsstrjitte 7 in Harkema. Daarom was er dringend behoefte aan een grotere, tweede locatie. Dit is gevonden aan de Warmoltsstrjitte 67, het voormalig leegstaande Poiesz supermarkt gebouw. Per 1 maart heeft de opvang de beschikking over dit pand gekregen en is inmiddels bezig met het verbouwen en opknappen van het geheel. De verwachting is dat dit circa 8 maanden gaat duren. De tweede locatie gaat in de toekomst ter educatie elke week op de zaterdagmiddag open voor bezoek.

In de afgelopen periode is er intensief overleg gevoerd met Poiesz Vastgoed B.V. Richting de opvang is Poiesz met zeer genereuze voorstellen gekomen. Hiermee werd het mogelijk gemaakt om deze grote stap te zetten. Uiteindelijk zal het pand door de stichting moeten worden aangekocht met behulp van fondsen en overheidssubsidies. In de tussentijd zullen zij het gebouw tegen aantrekkelijke condities huren, inrichten en gereed maken om de grote hoeveelheid aan schildpadden die nog komen te kunnen huisvesten. Daarbij houden zij direct rekening met duurzame energiemaatregelen omdat deze kosten uiteindelijk zeer hoog en dus onbetaalbaar zullen worden. De stichting probeert hiermee toekomstbestendig te worden.

De Schildpaddenopvang in Harkema bestaat sinds 2009 als een particulier hobbymatig initiatief en is vanaf 2013 opgericht als Stichting Schildpaddenopvang Nederland. Vanaf deze stap is er een grote groei ontstaan in het opvangen van schildpadden. Wat ooit begon met 20 schildpadden met slechts 4 soorten is nu uitgegroeid tot een opvang met meer dan 600 schildpadden in 17 verschillende soorten. Deze tweede locatie is nodig aangezien de opvang nu op slechts 150 m2 circa 600 schildpadden huisvest. Echter vangt de organisatie per jaar ongeveer 200 schildpadden permanent op en daardoor werd de huidige locatie te klein. Echter met de invoering van nieuwe wetgeving waarbij bepaalde soorten per 3 augustus 2017 verboden zullen worden, zal dit aantal jaarlijks enorm gaan groeien. Met de verhuizing krijgt de opvang de beschikking over maar liefst 1300 m2 binnenruimte en daarbij nog circa 2000 m2 buitenruimte.

Op deze locatie gaan wij de mogelijkheid bieden om weer wekelijks, op basis van educatieve doelstellingen open te gaan voor publiek, maar ook om educatie te geven aan scholen. Om te voorkomen dat wij wettelijk gezien onder het dierentuinbesluit gaan vallen zullen op deze locatie tot 10 schildpaddensoorten te bezichtigen zijn. De bedoeling is dan ook om onze meer dan 500 waterschildpadden welke allemaal tot maximaal 10 soorten behoren te huisvesten op deze nieuwe locatie. Deze soorten worden dan ook het meeste aangeboden en gevonden als gedumpte dieren in de Nederlandse natuur. Onze landschildpadden zullen in eerste instantie zoveel mogelijk op de oude locatie gehuisvest blijven. Aldus Gerard van der Wijk, oprichter en beheerder van de stichting.

Wilt u op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen rondom de schildpaddenopvang? Kijk dan op de website www.schildpaddenopvang.nl of volg hen op Facebook en Twitter.


These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • Live
  • MySpace
  • Twitter