Verslag Franeker-Harkema

Geplaatst op: 5 Mei 2014 -Harkema Opeinde in doelpuntenfestijn langs SC Franeker

Met nog een speelronde voor de boeg in de derde klasse A heeft Harkema Opeinde nog steeds een kans het seizoen te verlengen door middel van het spelen van nacompetitie. In eigen hand zijn de nacompetitiekansen niet meer. Harkema Opeinde is afhankelijk van de resultaten van Lemmer en DIO Oosterwolde. Het leek er zondagmiddag in en tegen het reeds gedegradeerde Franeker het eerste halfuur overigens niet op dat de formatie van Sido Postma nog zin had in een toetje. Pas toen er een 2-0 achterstand op het scorebord prijkte, leken de groen-gelen in de gaten te hebben dat de wedstrijd was begonnen.


Onthutsend zwak was een understatement voor het vertoonde spel van Harkema Opeinde in het eerste halfuur. De onwetende neutrale toeschouwer zal gedacht hebben dat de thuisploeg nog een kans op de nacompetitie had en dat Harkema Opeinde al gedegradeerd was. Niets ging goed en na 21 minuten stond de thuisploeg geheel terecht op een 2-0 voorsprong. In de zevende minuut schoot Cor Boonstra na een prima pass van Edwin Hiemstra diagonaal de 1-0 in de touwen. Een klein kwartier later was het Sander Hoekstra die uit een diepe bal van Mart Kuperus alleen voor Marco Tiemens verscheen. Hoekstra faalde niet en verdubbelde de score. Toen Harkema Opeinde voor het eerst gevaarlijk voor het doel van de ploeg uit de kaatsstad verscheen, waren er reeds 29 minuten gespeeld. Mike Oost wurmde zich op rechts door de defensie en gaf de bal voor op Jordi Metz. De Amelander schoot de strakke voorzet rakelings over de lat. In die fase van de wedstrijd bleek al dat de thuisploeg achterin kwetsbaar was als er druk op gezet werd. Vijf minuten na het eerste Harkemaster speldenprikje veroverde Wietze van der Valle de bal op links. Zijn voorzet kwam terecht bij Danny Metz, die vanuit de draai direct op het doel vuurde. Een Franeker-verdediger smoorde het schot met de hand, arbiter Schram wees naar de stip. Mike Oost schoot vanaf elf meter raak en bracht ‘De Heide’ na 35 minuten terug in de wedstrijd: 2-1. Diezelfde Mike Oost had in de 43e minuut de gelijkmaker op de schoen. Nadat Van der Valle wederom een bal veroverde en Oost wegstuurde, verdween het vlammende schot van de Leeuwarder via een been van de tegenstander net over de kruising. De daaropvolgende corner van Jordi Metz was matig en kon gemakkelijk weggewerkt worden. De inzet van Roy Ritsma die direct hierna volgde was een stuk beter. De voorzet eindigde op het hoofd van Danny Metz, die perfect raak kopte: 2-2. Ondanks de wanvertoning van het eerste halfuur kwam Harkema Opeinde de eerste helft zowaar zonder kleerscheuren door.

De beginfase van de tweede helft was weer voor de thuisploeg. In de eerste vier minuten van de tweede helft kreeg Franeker een tweetal hele aardige kansen. De grootste was voor Edwin Hiemstra. Hij verscheen alleen voor keeper Marco Tiemens nadat Pieter Hamstra onder een voorzet doorging. Besluiteloosheid speelde Hiemstra parten en tot een serieuze doelpoging kwam hij niet. Harkema Opeinde nam het initiatief over, maar in de 58e minuut keek het ineens wel weer tegen een 3-2 achterstand aan. Een voorzet werd door Arnold van der Velde weggekopt, waarna Jan van Duyn namens Franeker de bal met een dropkick op de pantoffel nam. Staalhard verdween de bal boven Marco Tiemens in het dak van het doel. Harkema Opeinde moest zich opnieuw terugvechten en deed dat meteen na de aftrap. Vlak nadat de 3-2 een feit was, stond de gelijkmaker op het bord. Zestien seconden na de aftrap zette Danny Metz Mike Oost vrij voor de goal. De inzet van Oost verdween onder Franeker-goalie Eelco Boonstra door in het doel. De twintigste seizoenstreffer van Oost en een hele belangrijke, want na deze snelle gelijkmaker leek er iets te knakken bij de thuisploeg. Franeker kwam er totaal niet meer aan te pas en tussen 59e en de 75e minuut verprutsten de groen-gelen zeker een vijftal riante mogelijkheden om op voorsprong te komen. Danny Metz en Mike Oost verschenen beide twee keer alleen voor de keeper zonder succes en naast deze uitgespeelde kansen belandde een vrije trap van Mike Oost vanaf een meter of dertig op de lat. De Harkemaster voorsprong kon niet uitblijven en in de 75e minuut was het dan ook zover. Danny Metz veroverde op links uitstekend de bal, zette met buitenkant rechts Mike Oost vrij voor het doel en hij bracht de 3-4 eindelijk in de annalen. Het wachten was op de definitieve beslissing, maar het Harkemaster publiek schrok in de 81e minuut behoorlijk toen Marco Tiemens een terugspeelbal tegen de druk zettende Jan van Duyn opschoot. Gelukkig voor Tiemens en alles wat Harkema Opeinde een warm hart toedraagt, kwam Van Duyn niet verder dan een schot in het zijnet. Danny Metz, Mike Oost en Egbert Borger – die vandaag zijn competitiedebuut maakte voor Harkema Opeinde 1 – kregen prima mogelijkheden het verschil op twee te brengen, maar tot in de tweede minuut van de blessuretijd bleef de marge één. In minuut 92 werd de score wel uitgebreid naar 3-5. Mike Oost stuurde Wietze van der Valle in het strafschopgebied weg, deze lobte de bal over de uitkomende Franeker-goalie, waarna de bal richting het lege doel stuiterde. Al dan niet voor de doellijn stelde Gerard Spinder de vijfde Harkemaster treffer veilig. Ook na deze treffer had ‘De Heide’ nog voldoende kansen met een veel ruimere overwinning te vertrekken uit Franeker, dat de wedstrijd overigens met speler Cor Boonstra in het doel beëindigde omdat keeper Eelco Boonstra in de vijfde minuut van de blessuretijd onnodig twee gele kaarten binnen de minuut kreeg.

Zo staat er net als in het seizoen 2012/2013 op de laatste speeldag nog zeker iets op het spel. Net als toen heet de tegenstander in de slotronde Warga, dat inmiddels al gedegradeerd is. Harkema Opeinde is afhankelijk van DIO en Lemmer, die met respectievelijk MKV en Geel Wit zeer lastige tegenstanders treffen in de volgende speelronde. Nacompetitie of niet, we hopen op een mooi seizoensslot volgende week!

Door Klaas Dijkstra


These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • Live
  • MySpace
  • Twitter